Академичен народен хор

Академичният народен хор при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство- Пловдив е създаден през 1980 г. В сравнително кратък срок той отбелязва блестящи постижения. С изключително високото си художествено равнище, хорът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности.

Хорът притежава широк диапазон в стиловата палитра на своя репертоар - от изворната народна песен от различни региони на страната, до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства (вкл. aлеаторни и сонористични), старинни ортодоксални песнопения и др.

За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация.

Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина (Белгия, Швейцария, Италия, Франция, Русия, Финландия, Полша и др.). Високи оценки от наши и чужди специалисти са получени от участията му в международни фестивали - „Бидгошки музикални импресии” - Полша, „Гуртенфестивал” - Швейцария, Фландърски фестивал - Белгия, „Европалия” - Белгия, в прегледите „Нова българска музика” и др.

Отзивите на чуждестранната музикална критика за хора отразяват оригиналния певчески стил и завладяващото изкуство, разкриващо „мистерията на българските гласове”, осъществявайки „нещо, което надминавапредставата за българската народна песен”, трогващи „с красотата, прецизността, артистична свобода и стабилна интонация”.

Диригенти на Академичния народен хор са били проф. Асен Диамандиев, доц. Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на големите успехи на хора.

От есента на 2004 г. Гл. диригент на хора е д-р Костадин Бураджиев. Хорът е в нов формат - изграден е само от студенти по народно пеене от всички специалности в АМТИИ.

През 2005 г. хорът печели I-ва награда на Междунарония фолклорен фестивал в Албена.

През 2005 - 2006 г. осъществява редица записи за Българското национално радио, концертира с огромен успех в различни градове на страната, участва в редица международни конкурси и фестивали.

През юни 2007 г. хорът записва първият авторски албум на композитора Красимир Кюркчийски, който включва 16 произведения от различни региони на България.

През 2008 г. Академичния народен хор завоюва “Златен медал” и титлата “Световен шампион” в категория “Фолклор” на 5-та световна хорова олимпиада (5th World choir games) в Грац, Австрия.

За изключителните си творчески постижения през ноември 2008 г. хорът, ръководен от д-р Костадин Бураджиев е удостоен с най-високата национална награда за музика в България - “Кристална лира”. Учредители на наградата са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Министерство на културата и Класик FM+.

виж повече