Професор АЛЕКСАНДЪР СПИРОВ
(1944)

Александър Спиров е роден в град Шумен в семейството на изтъкнати музиканти. Започва да учи цигулка на 4 години. На 11-годишна възраст изнася първите си самостоятелни концерти в София и страната.

През 1968 година се дипломира с отличен успех в Държавната музикална академия - София в класа на професор Петър Христосков. Впоследствие специализира в Московската държавна консерватория "Чайковски".

От 1973 година е преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив, където от 1995 година е професор по цигулка. В продължение на два мандата (1987-93) е Заместник-ректор. Понастоящем е ръководител на Катедра "Оркестрови инструменти".

От 1988 година работи и като първи концертмайстор на Пловдивската филхармония и Пловдивския камерен оркестър. Има богата концертна дейност в страната и чужбина. Гастролирал е с рецитали и като солист на камерни и филхармонични оркестри в Полша, Испания, Германия, Русия, Италия и други. Участвал е във фестивала "Софийски музикални седмици", Международния фестивал на камерната музика в Пловдив, фестивала в град Гуадикс - Испания и други. Осъществил е редица записи в Българското национално радио и Българската национална телевизия. Първи изпълнител е на много произведения от съвременни композитори.

Александър Спиров е автор на методични пособия, свързани с обучението по цигулка. Съставител и редактор е на сборници с пиеси за цигулка.

За високи постижения в изпълнителската и педагогическата дейност е награден със "Сребърна лира" от Съюза на музикалните дейци в България, с академичната награда "Медения чан" и други.