Професор ВАСИЛКА СПАСОВА
(1932)

Василка Спасова е родена в София. Завършва Държавната музикална академия.

От 1972 година започва работа като преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив, където през 1991 година е избрана за доцент, а през 1995 година - за професор.

Едно от най-големите нейни постижения е създаването на Академичния народен хор, чиито артистични възможности успява да издигне до най-високия възможен предел. Човек с фина душевност, тя неуморно вгражда в сценичните си послания по изключително въздействащ начин своята обич към самобитното българско музикално изкуство. Доказателство за това са най-ласкавите отзиви, с които съставът и тя самата са били награждавани на най-престижни музикални форуми в България и по света (Германия, Австрия, Франция, Белгия, Португалия, Турция).

Професор Спасова има огромен принос в сферата на обществената музикална активност. Като инициатор, учредител и президент на фондация "Професор Иван Спасов" тя стои в основата на регулярно провежданите конкурси по композиция, които срещат в Пловдив музиката на млади дарования от целия свят. В качеството си на художествен директор на Международния фестивал "Зимни музикални вечери" в град Пазарджик тя неизтощимо дава възможност на огромна плеяда таланти да получат подиум за артистична изява.

Василка Спасова е носител на Кристалната и Сребърна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на орден "Кирил и Методий", почетния знак на град Пловдив и наградата "Пловдив" за 2002 година.