Професор ПЕТКО РАДЕВ

Петко Радев е роден в село Свобода, Хасковска област.

Получава висше образование в Държавната музикална академия - София,
в класа по кларинет на професор Сава Димитров.

От 1953 година е солист-кларинетист в оркестъра на Българското национално радио. През периода 1961-1974 година е първи кларинетист на Софийската филхармония, а през годините 1974-1985 - първи кларинетист на оркестъра на Миланската скала. Работи като преподавател по кларинет в Държавната академия в София. Понастоящем е професор по кларинет в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

Петко Радев е известен сред широките музикални среди с широкото си амплоа на изпълнител. В неговия репертоар влизат огромно количество произведения от старинни до авангардни съвременни композитори. Той е и един от най-известните изпълнители на народна музика, а също така и проникновен аранжьор в тази област.

Освен като изпълнител Петко Радев е търсен и канен като уважаван член на журита на музикални конкурси в страната и зад граница (Женева, Букурещ, Лисабон).

Носител е на І награда на ІІІ общобългарско състезание за певци и инструменталисти, І награда на ІV младежки фестивал в Букурещ (1957), първа награда на конкурса за кларинетисти в Женева и други.