Професор ЗДРАВКО МАНОЛОВ
(1925-1983)

Здравко Манолов е роден в Пловдив. Произхожда от фамилия на именити български музиканти - син е на композитора Христо Манолов и е внук на един от родоначалниците на българското професионално композиторско майсторство, Емануил Манолов.

От малък започва занимания по пиано, а от 15-та му година негов музикален учител става Ангел Букорещлиев. От това време датират и първите му композиционни опити.

Здравко Манолов е възпитаник на Държавната музикална академия в София, в която завършва класа по композиция на професор Парашкев Хаджиев. Непосредствено след това започва педагогическа работа, завършвайки академичната си кариера като професор по полифония и Заместник-ректор на Българската държавна консерватория.

Здравко Манолов е един от създателите на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и дългогодишен неин преподавател по полифония.

Автор е на музикално-сценични, симфонични и камерни произведения, както и на множество обработки на народни песни. Много негови възпитаници и днес го помнят като великолепния ерудит по полифония, а други и досега продължават да се обучават по учебниците, които сам или в съавторство е написал.