Професор ГЕОРГИ КЪНЕВ
(1938)

АМТИИ през годините

Георги Кънев е роден в град Пазарджик. Започва да учи пиано от 7-годишна възраст в родния си град. По-късно постъпва в Пловдивското музикално училище, което завършва с отличие през 1956 година. Същата година е приет за студент в Държавна музикална академия, която завършва с отличие през 1961 година в класа на професор Люба Енчева. През 1973-74 година специализира в Московската консерватория "Чайковски". Работи като преподавател и оркестрант, а през 1965 година постъпва на работа в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

През 1979 година е избран за доцент, а през 1987 за професор. През 1983, 1887 и 1997 година е избиран за Ректор на Академията. Носител е на високи държавни отличия, както и на голямата награда "Златна лира" на съюза намузикалните дейци в България.

Георги Кънев започва концертната си дейност още като ученик. Изнесъл е множество концерти навсякъде из България, а така също и в Германия, Гърция, Полша, Русия, Франция и други. Многократно е участвал в редица престижни фестивали като "Софийски музикални седмици", Международния фестивал на камерната музика в Пловдив и други. Бил е солист на симфонични и камерни оркестри. Свирил е с диригентите Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Руслан Райчев, Емил Чакъров, Димитър Манолов, Иван Маринов и други. Има многобройни записи в Националното радио и телевизия, както и в чуждестранни радиостанции. Редица негови изпълнения са получили висока оценка в пресата.