Професор ТОДОР КЮВЛИЕВ
(1934 - 2001)

Тодор Кювлиев е роден в Пловдив. Първоначално започва да учи пиано при Ангел Букорещлиев. В Българската държавна консерватория е студент на професор Димитър Ненов, професор Люба Енчева, доцент Галунка Белчева и професор Мара Балсамова. Дипломира се с отличие.

Веднага започва работа като преподавател в Музикалната гимназия в Пловдив и впоследствие и в новооткрития Филиал на Консерваторията. През 1968-69 година специализира в Москва.

Концертната си дейност Тодор Кювлиев започва от най-ранна възраст. Още като ученик той е чест солист на филхармоничните оркестри във всички по-големи градове на България. Свирил е под диригентството на най-именитите български диригенти. Сценичната му активност включва и множество концертни изяви в камерни ансамбли, в които партньори са му били най-известни български музиканти.

Съставител и редактор е на серия учебни пособия издадени под общото наименование "Български клавирни миниатюри".

Тодор Кювлиев е носител на много награди от български и чуждестранни конкурси, между които V Световен младежки фестивал във Варшава, Международния конкурс "Жан Батиста Виоти" в Италия и други. Носител е и на ордена "Кирил и Методий".