Доцент Дора Христова
(1947)

Преподава по:
• Вокални ансамбли

Издадени книги:
• Изкуството на фолклорните камерни вокални ансамбли (2004г)
• Мистерията на българските гасове – феномен и вокален ансамбъл (2007г)

Диригент e на вокален ансамбъл “Мистерия на българските гласове”.
www.themysteryofthebulgarianvoices.org

Дора Христова е родена в село Дъбово, Старозагорска област. Завършва гимназия с преподаване на английски език в София. През 1966 година кандидатства и е приета в Българската държавна консерватория София, която завъшва с две специалности: хорово дирижиране и музикална педагогика.

Веднага след дипломирането си започва работа като асистент-диригент в Детския Радио хор. Работи и като диригент на Ансамбъла за народни песни на Радио София. По това време прави и първите си записи, влезли по-късно в световно известната серия на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове" и спечелили през 1990 година наградата "Грами" на Американската академия за звукозапис.

От 1972 година Дора Христова работи като диригент на мъжкия хор при Ансамбъла за песни и танци на Българската народна армия, с който (вече и в качеството си на негов главен художествен ръководител) осъществява продължителни турнета в Европа и САЩ, изнасяйки над 600 концерта.

В качеството си на художествен ръководител на ансамбъла "Мистерията на българските гласове" Дора Христова и понастоящем осъществява с този състав серии от лектории и практически курсове в чужбина.

Носител е на ордена "Кирил и Методий", медала на Академията "Георги Сава Раковски", "Кристална лира" на СЪюза на българските музикални и танцови дейци, на множество отличия и грамоти на Съюза набългарските композитори запремиерно представяне на произведения на български композитори.

Дора Христова е почетен член и член на Управителното тяло на Световното движение "Екофорум за мир" към ООН.

Информация за контакт:
e-mail:dora_hristova@vip.bg
dora_hristova@mail.orbitel.bg
Телефон: 0888 658184
0679 466528, 02 8466528