Професор ЗЛАТИНА ДЕЛИРАДЕВА
(1942)

Златина Делирадева е родена в Чирпан. Завършва с отличие средното си образование в Политехническа гимназия в родния си град.

През 1961 година постъпва в Държавната музикална академия, а две години по-късно в специалния клас по хорово дирижиране при професорите Георги Димитров, Димитър Русков и Самуил Видас.

След дипломирането си Златина Делирадева започва работа като преподавател по хорово дирижиране в Държавното музикално училище в Пловдив. От 1967 г. постъпва на работа като преподавател по хорово дирижиране във Филиала на БДК в Пловдив, понастоящем Академия за музикално и танцово изкуство. През същата година започна работа като втори диригент, а от 1972 година досега е главен диригент на хор "Детска китка". С този хор е свързан нейният творчески път.

Хорът участва многократно в национални хорови форуми. Той е ревностен пропагандатор на българското хорово творчество. С него Златина Делирадева осъществява първи изпълнения на песни от П.Ступел, Н.Кауфман, Ал.Текелиев, П.Льондев, Ив.Спасов, Ас.Диамандиев, Н.Стойков, Ф.Павлов, Г.Минчев и други. В репертоара на хора присъстват образци от европейската и американската хорова литература от Ренесанса до музиката на ХХ век. Хорът е изпълнил и някои кантатно-ораториални произведения. Той е реализирал множество турнета и участия в хорови фестивали и конкурси в Европа (Франция, Чехия, Полша, Германия, Гърция, Македония, Турция, Холандия, Италия, Испания, Австрия, Белгия, Югославия, Унгария, Белгия). Работата на Златина Делирадева с хора осигурява възможност за хоспетиране в детски хор на студентите-педагози и на специализантите от курсовете за следдипломна квалификация. Хор "Детска китка" и неговият диригент са носители на наградата "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (1997). Хорът е носител и на наградата "Пловдив" в областта на музикалното изкуство (1996).

От 1991 г. е доцент, а от 1999 година - професор по хорово дирижиранев
Академията. Артистичната си дейност съчетава с музикално-пропагандаторска,
изнасяйки редица доклади за детското хорово пеене и неговата специфика пред учители и диригенти на различни теоретични конференции в страната и чужбина.

Златина Делирадева е била ръководител на катедра "Дирижиране" (1993-1999). Член е на Общото събрание и Академичния съвет. От 1999 година е Заместник-ректор, отговарящ за художествено-творческата дейност и следдипломна квалификация.

Златина Делирадева е носител на орден "Кирил и Методий", както и на академичната награда "Медения чан" (1996).