Доцент КРИКОР ЧЕТИНЯН
(1943)

Крикор Четинян е роден в Пловдив.

Завършва Българската държавна консерватория със специалност хорово дирижиране. След това специализира в Московската консерватория "Чайковски".

Още като студент Крикор Четинян проявява таланта си на задълбочен музикант и талантлив организатор като създава студентски камерен хор, с който осъществява през 1970 и 1971 година задгранични турнета в Байройт, Германия.

От 1971 до 1984 година дирижира смесения хор на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" като подготвя с него и немалко кантатно-ораториални произведения за концерти на Пловдивската държавна филхармония. Сегашният Пловдивски филхармоничен хор, създаден през 1996 година, е продължител на тази традиция.

След 1971 година Крикор Четинян започва преподавателска дейност в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив като преподавател по хорово дирижиране. През 1975 година създава Женския камерен хор на Академията, с който постига впечатляващи успехи по време на концертни турнета в много европейски страни, САЩ и Израел. Канен е за участие със своя хор на такива световни музикални форуми като "Варшавска есен", хоровия фестивал в Атланта (САЩ), Световния хоров симпозиум във Ванкувър (Канада), Европейския симпозиум в Любляна и прочие. Женският камерен хор на Академията е спечелил 8 първи награди на международни хорови конкурси.

Крикор Четинян е канен като ръководител на множество диригентски майсторски курсове и ателиета. Той е търсен и високо уважаван член на журита на много хорови конкурси.